Indicaties

Er zijn veel redenen (ook wel ‘indicaties’ genoemd) voor een kijkoperatie van de heup.  Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste redenen.
 
Femoro-acetabular impingement is de naam van een beknellingsprobleem, ook wel ‘impingement’ genoemd, in de heup door een afwijkende vorm van de heupkom, de heupkop of van beiden. Lees hier verder.
 
Hoewel er altijd gezocht moet worden naar vormafwijkingen die als oorzaak van een labrumletsel aanwezig zijn, is er soms sprake van een beschadiging aan het labrum zonder een dergelijke vormafwijking. Lees hier verder. 
 
Kraakbeenletsels worden meestal veroorzaakt door vormafwijkingen aan de heup, met name de cam-variant van FAI. De afwijking zit dan in het algemeen aan de voorzijde en zijkant van de kom. Lees hier verder.
 
Gewrichtsmuizen (ook wel ‘corpora libera’) zijn stukjes bot of kraakbeen die los in het gewricht zitten. Deze losse stukjes kunnen in de heup klem komen te zitten. Dit geeft pijnklachten en de heup kan blokkeren (op slot zitten). Lees hier verder.
 
Letsels van het ligamentum teres kunnen ontstaan door ongevallen of bepaalde herhaaldelijke bewegingen tijdens sport. Er kunnen pijn- en soms instabiliteitsklachten bestaan. Bovendien kan er bij beweging van de heup een klik optreden. Lees hier verder.
 
Er zijn vele ziekten die het slijmvlies betreffen. Soms zit de aandoening in één gewricht, soms in meerdere gewrichten. Voorbeelden van dergelijke ziektes zijn reuma... lees hier verder.  
 
Er zijn ook steeds meer ontwikkelingen gaande om ook problemen buiten het heupgewricht middels een kijkoperatie te behandelen. Lees hier verder.