Labrumletsels

Hoewel er altijd gezocht moet worden naar vormafwijkingen die als oorzaak van een labrumletsel aanwezig zijn, is er soms sprake van een beschadiging aan het labrum zonder een dergelijke vormafwijking. Soms is hier een oorzaak voor te vinden zoals een ongeval of bepaalde sporten waarbij de heup in extreme standen bewogen wordt, maar vaak is er geen duidelijke oorzaak aanwijsbaar.
 
Labrumletsels kunnen net als FAI pijnklachten geven (met name in de lies). Indien de klachten erg genoeg zijn is verder onderzoek aangewezen. Indien de röntgenfoto’s geen vormafwijkingen laten zien is een proefblokkade van de heup of een MRI-scan met contrast in het gewricht aangewezen. Op de MRI scan is het labrumletsel vaak goed zichtbaar.
 
Indien de klachten van een labrumletsel ernstig genoeg zijn, kan een kijkoperatie van de heup uitgevoerd worden. Tijdens deze kijkoperatie worden allereerst het type letsel en  de kwaliteit van het labrum beoordeeld. Indien het labrum niet meer goed aan de rand van de heupkom vastzit maar van een goede kwaliteit is, zal het labrum weer aan de rand van de heupkom bevestigd worden middels één of meer ‘botankertjes’.
 
Soms is het labrum zelf echter fors beschadigd of in de structuur versleten. In dat geval is het niet mogelijk om het labrum opnieuw aan de rand van de heupkom vast te zetten en zal het labrum deels verwijderd worden. De rand van de kom wordt vervolgens schoongemaakt. Er zal geen nieuw labrum teruggroeien, voor het functioneren van de heup is dit echter niet van groot belang en de pijnklachten kunnen wel afnemen. Mogelijk is de kans op een versnelde slijtage (arthrose) van de heup iets verhoogd indien er een deel van het labrum verwijderd moet worden.
 
Er zijn momenteel ontwikkelingen om het labrum bij jonge patiënten deels of geheel te vervangen door een nieuw ‘kunstmatig’ labrum. Deze ontwikkelingen bevinden zich echter nog in de experimentele fase en worden in Nederland nog niet uitgevoerd.